Кръвни изследвания. Какво можем да научим от тях?

Кръвни изследвания – Кой пакет е подходящ за нас?

В кои случаи кръвните изследвания могат да ни бъдат от полза?

Редовните кръвни изследвания са страхотен начин за превенция на заболявания, ранно диагностициране и правилно третиране на различни физически състояния! Но това ли е единственото им приложение? Разбира се, че не! Точно поради тази причина ние в SubZero и нашите приятели от Медицински център – Пансанус, заедно разработихме 3 „Пакета“, които смятаме че се най-добрият избор за нашите клиенти! А кой точно е подходящ за теб – виж в тази статия!

Пакет „Мъже“

Хормонални изследвания за мъже в актнивна възраст (18-50 години). Подходящи за работещи мъже, които биха искали да се погрижат за тялото си! Пакет „Мъже“ е подходящ за всеки мъж на възраст между 18 и 50 годишна възраст без значение от неговата професия и начин на живот! Те ни дават една солидна основа, която може да послужи както за създаване на хранителен режим, така и за ранна диагностика на евентуални бъдещи здравословни проблеми. Изключително подходящи, ако изпитвате някои от тези симптоми: понижено либидо, липса на настроение, раздразнителност, ниски нива на мотивация, лоша продуктивност на работното място, проблеми със съня, липса на сексуално желание, след тестостерон заместителна терапия- TRT, употреба на външен тестостерон, пептиди и други субстанции.

 • Testosterone – Общ тестостерон – Тестостеронът е най-важният хормон за мъжа, важен индикатор за здраве, сила и потентност. Общият тестостерон измерва както свързания, така и свободния тестостерон в кръвна проба.
 • Free testosterone- Свободен тестостерон –активната форма, която циркулира в кръвната плазма, показва нивата на тестостерон налични в тялото, важен индикатор за потенциал от развитие и поддържане на мускулна маса, здраве на ставите и костите, добро настроение и либидо.
 • LH – Лутенизиращ хормон – участва в производството на тестостерон и сперматогенеза, този така важен хормон дава сигнали към тестисите за производство на тестостерон. При ниски нива под нормата говори за невъзможност / потиснато състояние на тялото да произвежда тестостерон. Важен индикатор за общото здраве след TRT ( testosterone replacement therapy ) / тестостерон заместваща терапия.
 • SHBG – Sex Hormone Binding Globuline / Глобулин свързващ половите хормони е протеин с основна роля за свързване с тестостерона естрогена и дихидротестостерона. Високите нива на този хормон са свързани с липса на достатъчно свободен тестостерон. Oт другата страна здравословно по-ниски нива на този глобулин говорят за повишен тестостерон при мъжете и добро либидо. SHBG се използва за изчисляване количеството на свободен тестостерон и мониторинг на стероидна и анти андрогенна терапия !
 • Albumin – албумин – Албуминът е негликозилиран протеин, произвеждан от чернодробните клетки, важна роля в транспорта на различни съединения както хормони, мастни киселини и други. Албуминът е най-важният индикатор за хранително здраве на човека. Ниските му нива говорят за недохранване, малнутриция , загуба на тегло, проблеми с черния дроб, липса на белтъчини в диетата. Албуминът играе ролята за резервоар за общия тестостерон, резервар, който се задейства и използва при критично ниски нива на свободен тестостерон наличен в кръвната плазма.

Пакет „Жени“

Хормонални изследвания за жени в актнивна възраст (18-50 години). Този подходящ е подходящ за всички жени, които биха искали да получат повече информация за своето тяло и моментно състояние, търсещи подобрение на своята физическа форма и по-пълноценно ежедневие. Пакета включва:

 • Естроген – Най -важният хормон при жените – играе ключова роля в развитието и регулирането на менструалния цикъл, както и поддържането на различни телесни функции- поддържане на оптимално тегло, здрави кости и стави, имунната система, сърдечно съдовата и други.
 • Прогестерон – Стероиден хормон, играе важна роля в протичането на нормален менструален цикъл, както е и изключително важен в периода на бременността, има също роля върху метаболизма и оптималната функция на черния дроб, усвояването на глюкозата и разпределението на мазнините в тялото както вътрешните мазнини така и външните мазнини.
 • LH – Лутенизиращ хормон, играе решаваща роля в регулирането на менструалния цикъл и подпомага производството на яйцеклетки по време на фертилния период. LH работи съвместно с фоликулостимулиращия хормон (FSH), за да контролира растежа и развитието на яйчниковите фоликули. Дисбалансът в нивата на LH може да доведе до проблеми с плодовитостта, като поликистозен овариален синдром – поликистозни яйчници (PCOS).
 • FSH – Фоликулостимулиращият хормон (FSH) е хормон, произвеждан от хипофизната жлеза, разположена в основата на мозъка. При жените FSH играе решаваща роля в регулирането на менструалния цикъл и подпомага производството на яйцеклетки по време на фертилния период. Дисбалансът в нивата на FSH може да доведе до проблеми с плодовитостта, като поликистозен овариален синдром (PCOS) или преждевременна менопауза. Редовното наблюдение на нивата на FSH може да помогне за идентифицирането на тези проблеми и да насочи подходящо лечение.
 • Тестостерон – хормон, който се синтезира при доста по-ниски нива при жените, но играе важна роля в контрола на сексуалното желание, здравината на костите и ставите, мускулна маса и подпомага производството на червени кръвни клетки и производство не хемоглобин. Дисбалансът в нивата на тестостерон при жените понякога може да доведе до симптоми като ниско либидо, загуба на мускулна маса, умора и затруднено концентриране.Високото количество тестостерон при жените може да довежда до проблеми свързани с поликистозни яйчници – поликистозен овариален синдром. Характерни белези на висок тестостерон при жените е акне, косопад, наддаване на тегло, нередовен менструален цикъл.
 • Пролактин –играе роля в развитието на гърдите по време на бременност и пубертета. Пролактинът се регулира от хипоталамуса, регион на мозъка, който освобождава пролактин-освобождаващ хормон (PRH), когато нивата на пролактин са ниски, и пролактин-инхибиращ фактор (PIF) или соматостатин, когато нивата на пролактин са високи.