Тренировки по бокс за деца-какво развиват и защо са полезни?

Тренировка по бокс с деца (анимация)

Тренировки по бокс за деца – какво развиват и защо са важни за децата?

Тренировките по бокс предоставят редица физически, психологически и социални ползи за децата. Важно е обаче да се обърне специално внимание на безопасността и да се извършват под ръководството на опитен инструктор. В тази кратка статия ще ви запознаем с някои от основните аспекти, които се развиват при децата чрез тренировките по бокс:

 1. Физическа Кондиция:
  • Кардио издръжливост: Боксът изисква интензивни усилия, които подобряват сърдечно-съдовата система на детето.
  • Сила и издръжливост: Упражненията в бокса насърчават развитието на мускулатурата и увеличават физическата сила и издръжливост.
 2. Координация и гъвкавост:
  • Оптимална Координация: Ударите, използвани в бокса, изискват добра координация между горната и долната част на тялото.
  • Гъвкавост: Техниките на бокса насърчават гъвкавостта и свободното движение на ставите.
 3. Самодисциплина и контрол:
  • Самоконтрол: Децата учат как да контролират своите емоции и реакции при физически натоварвания.
  • Самодисциплина: Тренировките по бокс насърчават децата да развиват самодисциплината и редовната практика, тренирайки усърдно те се учат на постоянство и това, че всяка цел, която си поставят е постижима стига да положат нужните усилия! Самодисциплината учи децата да поемат иниициатива и да са отговорни към себе си и останалите!
 4. Психологическо Здраве:
  • Повишена Самочувствие: Физическата активност осигурява продължително изпускане на ендорфини, което може да подобри настроението и да намали стреса.
  • Самоувереност: Усвояването на нови техники и умения подобрява самоувереността на децата.
 5. Социални Умения:
  • Споделена Общност: Тренировките по бокс създават общност, където децата могат да споделят общи цели и изживявания.
  • Уважение и отговорност: Разбирането за спортната етика и уважението към съперници са важни аспекти, които се учат чрез бокса.
 6. Самозащита:
  • Основи на самозащита: Децата учат техники за самозащита, които могат да бъдат полезни за тях в случай на необходимост.

Както вече споменахме все пак, важно е тренировките да се провеждат под надзора на квалифициран инструктор, който може да се грижи за безопасността на участващите и да гарантира, че тренировките са подходящи за възрастта и нивото на умения на децата.
В SubZero Arena тренировките по бокс са водени от един от водещите треньори в страната, отговорен за създаването на много шампиони – Крум Петров! Групита са с ограничен брой посетители, което позволява на Крум да обърне внимание на всяко дете поотделно и да контолира целият тренировъчен процес максимално добре!

Дете в залата по бокс (анимация)

Как тренировките по бокс развиват двигателните умения при децата?

Тренировките по бокс при децата са отличен начин за развиване на двигателните им умения. Ето как:

 1. Координация и Баланс:
  • Удари и Блокове: Техниките в бокса изискват прецизни движения и добра координация между горната и долната част на тялото. Децата учат как да комбинират движенията на ръцете, главата и краката за ефективна защита и нападение.
  • Позициониране: Боксът учи децата как да се позиционират правилно спрямо съперника си, което подобрява техния баланс и гъвкавост.
 2. Сила и Издръжливост:
  • Упражнения с Тренировъчни Уреди: Работата с боксови торби и други тренировъчни уреди развива мускулатурата и подобрява силата.
  • Издръжливост: Боксът често включва интензивни периоди от тренировка, което помага в подобряването на кардио-въздушната издръжливост.
 3. Бързина и Реакция:
  • Упражнения за Бързина: Тренировките по бокс включват упражнения, които изискват бързи и точни движения, като бързи удари и бързо движение около ринга.
  • Работа с Реакции: Боксът тренира децата да бъдат бързи в реакциите си, което е полезно за различни спортни и ежедневни ситуации.
 4. Развиване на Моториката:
  • Точни Удари: Тренировките насърчават точност в ударите, което изисква фини моторични умения.
  • Специфични Двигателни Задачи: Техниките и дриблингът в бокса поставят пред децата специфични двигателни предизвикателства, които развиват тяхната моторика.
 5. Пространствено Разбиране:
  • Оценка на Разстояния: Боксът учи децата да оценяват разстоянията и да са свързани с пространството около тях, което подобрява техните пространствени умения.
 6. Психологически Аспекти:
  • Контрол на Емоции: Тренировките по бокс развиват самоконтрола и умението на децата да управляват емоциите си при интензивни ситуации.
  • Стратегическо Мислене: Боксът насърчава стратегическо мислене и бързо вземане на решения, което е полезно и за други области на техния живот.

Тези умения, развити през тренировките по бокс, могат да се прехвърлят в други аспекти на децата живот, като училище, спорт и ежедневни дейности.

Индивидуални тренирови по бокс

В SubZero Arena предлагаме индивидуални тренировки по бокс, където звездата на ринга сте само ВИЕ!

Защо да изберете индивидуални вместо групови тренировки?
Персонален подход:
Нашият екип ще създаде уникален план, съобразен с вашите цели и ниво на умения! Ще наблегне на вашите силни/слаби страни и ще подходи спрямо вашите желани цели.
Интензивна Тренировка: Развийте своята физическа и ментална издръжливост с интензивни сесии и иновативни боксови упражнения.
Приятна обстановка: SubZero Arena предлага модерна и комфортна обстановка, в която ще можете да проведете тренировката си на достатъчно за целта място под надзора на доказани професионалисти!
Свържете се с нас в instagram!About the Author

You may also like these