Физиотерапия в София. Може ли да ни помогне?

Физиотерапия в София - SubZero Arena.

Терминът “ физиотерапия “ ни отвежда в древността, където лечението чрез физическо движение и упражнения е част от методите на възстановяване на тялото. Гърци, римляни и други древни цивилизации осъзнават значението на активността и масажа за поддържане на здравето и лекуване на болести. Подходяща ли е обаче за нашите нужди и кога можем да се възсползаме от услугите на физиотерапевт?

1. Произход на термина „Физиотерапия“:

Физиотерапия, от гръцките думи „physis“ (природа) и „therapeia“ (лечение), представлява медицинска наука и практика, фокусирана върху възстановяването и поддържането на функционалната способност на тялото. Чрез различни техники и методи, съчетаващи движения и практики, физиотерапията има за цел подпомогане на по-бързото физическо възстановяване. В тази статия ще обсъдим приложението на физиотерапията и заедно ще изследваме разнообразието от техники и приложения в съвременната медицина.

2. Видове физиотерапия:

 • Кинезитерапия: Кинезитерапията се фокусира върху възстановяването и коригирането на функционалната мобилност чрез определени упражнения и движение.
 • Остеопатия: Лечението представлява въздействие върху организма чрез специални движения на ръцете, за да се коригират възникналите изменения в естествената анатомия на различните структури на тялото.
 • Текар терапия: Текар терапията(таргетирана радиочестотна терапия) представлява внасянето на високочестотна електромагнитна енергия в желаната тъкан, което води стимулация и регенерация на тъканите.
 • Шок Уейв терапия: Локална терапия, използваща пневматично-генерирани ударни вълни на и около мястото на възпалението или болката.
 • Кинезиотейпинг: Терапевтичен метод за улесняване процеса на естествено заздравяване на организма, чрез залепване на специални еластични ленти върху тялото.

3. Цели на физиотерапията:

 • Улесняване и подобрение на болезнени състояния и хронични болки.
 • Подпомагане на възстановителния процес след травми или операции.
 • Подобряване на функционалната мобилност и координацията.
 • Превенция от бъдещи травми и здравословни проблеми.

4. Кога се препоръчва лечение с физиотерапия и къде да я намерим в София?

 • При спортни травми, контузии или разтежение на мускулите.
 • След операции за възстановяване и рехабилитация.
 • При хронични заболявания като артрит и фибромиалгия.
 • За подпомагане на пациенти със заболявания на нервната система като: паркинсонова болест, инсулт и деменция.

  За връзка с нас и персонален подход, може да се свържете чрез:
  Инстаграм: SubZero Arena,
  тел. +359 89 553 3055
  или да ни намерите на адрес: София, „Симеоновско шосе“ 120.
Физиотерапия - услуги в София
В SubZero Arena освен фитнес услуги и физиотерапия може да откриете услуги като: Криотерапия, Физиотерапия, персонални и групови тренировки по бойни изкуства и др.

5. Основни принципи на физиотерапията:

Превенция: Физиотерапията играе ключова роля в предотвратяването на травми и хронични заболявания. Програмите за упражнения и терапии се насочват към поддържане на здравословни телесни функции и оптимизиране на движенията.

Пост-оперативна рехабилитация: Физиотерапията след претърпяна операция е от съществено значение за бързото възстановяване и възвръщане към нормален начин на живот. Чрез специални упражнения, масажи и други методи се подпомага възстановяването и пълната функционалност на тялото на пациентите.

Спортни травми: Физиотерапията е честа практика за лечение и при спортните травми. Тя спомага бързото възстановяване и предотвратяване на повторни и по-сериозни наранявания.

6.Нови техники на физиотерапията:

Виртуална реалност (VR): Виртуалната реалност се използва във физиотерапията за създаване на симулации, които помагат на пациентите да възвърнат мобилността и да ускорят процеса на възстановяване от дистанция.

Електроника и сензори: Използването на електроника и сензори позволява физиотерапевтите да следят и анализират движенията на пациентите в реално време. Това допринася за персонализиран подход към лечението.

Биомеханични изследвания: Изследванията в областта на биомеханиката се използват за по-добро разбиране на движенията на тялото и за адаптацията на терапевтичните подходи към индивидуалните нужди на пациентите.

Заключение:

Физиотерапията представлява неделима част от съвременната медицина. С разнообразните методи и техники, които предлага тя успява да обхване широк спектър от заболявания и състояния, като предоставя индивидуализирани решения за всяка персонална ситуация и се стреми към подобряване на качеството на живот!

Важно е да се отбележи, че лечението с физиотерапия трябва да бъде извършвано от квалифицирани специалисти, които предписват индивидуална терапията въз основа на нуждите на пациента. С постоянното развитие на технологиите и изследванията, науката за физиотерапия продължава да напредва, предоставяйки по-ефективни и персонализирани методи за лечение.

About the Author

You may also like these