Тренировка с бойно въже? Ползи и ефективност.

Бойно въже

Тренировките с бойно въже, познати още като Battling Ropes (англ.), са иновативен начин за подобряване на вашата физическа подготовка и форма. Тази статия ще ви представи ключови аспекти на тези тренировки и как те могат да ви помогнат да постигнете най-добрите резултати.

Защо тренировките с бойно въже са толкова ефективни?

Тренировките с въжета предлагат няколко предимства, които ги правят идеални за всеки, който търси интензивен начин за трениране:

 1. Изгаряне на калории и мазнини: Тренировките с въжета са изключително интензивни и могат да ви помогнат да изгаряте калории и мазнини сравнително бързо (разбира се, ако това е съчетано с вашият хранителен план.
 2. За укрепване на цялото тяло: Тези тренировки ангажират множество мускулни групи в тялото, (всъщност почти всички мускули в тялото) ръце,рамене,крака, коремни мускули, гръб и тн.
 3. Подобряване на издръжливостта: Работата с въжета увеличава вашата издръжливост и подобрява кардиото ви, включвайки ги в своя тренировъчен режим не след дълго ще усетите промяната, ще имате значително повече „въздух“, което ще подобри представянето ви в почти всеки вид спорт.
 4. Мобилност на ставите: Този вид тренировки подобряват мобилността на ставите без да ги натоварват излишно.
 5. Подобряват координацията и баланса!

Какво ви трябва за пълноценни тренировки с бойно въже?

За да започнете тренировките с въжета, ви трябват няколко неща:

 1. Въжета: Най-важният инструмент за тези тренировки, разбира се са въжетата, проектирани да издържат интензивно трениране.
 2. Подходящо пространство: Тези тренировки се извършват обикновено на открито или в зала с достатъчно пространство.
 3. Правилна техника: Важно е да научите правилната техника, за да избегнете наранявания и да постигнете най-добрите резултати. Ако сте сравнително нови в залата ви препоръчваме да се насочите към няколко начални тренировки с фитнес инструктор, който ще ви въведе в техниката на използване на бойно въже.

Как да започнете с тренировки с въжета?

След като сте събрали необходимия инвентар и сте научили основите на техниката, можете да започнете тренировките с въжета. Ето някои стъпки, които да последвате:

 1. Загрявка: Препоръчително е да започвате всяка тренировка с кратка загрявка, за да подготвите мускулите си. При положение, че както вече казахме тук цялото ви тяло участва в тренировката това е особенно важно! Не поемайте риска да влезете в залата и директно да се насочите към бойното въже. Отделете нужното време на организма ви да се подготви за предстоящото физическо натоварване!
 2. Основни движения: Може да се каже, че основните движения при тренировките с бойно въже са: въртене, плъзгане и махане. След като усвоите основните движения може да преминете към някои по-основни упражнения като джъмпинг джак с бойно въже например. Имайте предвид, че веднъж щом се запознаете с механиката на движение упражненията с бойно въже са безкрайни!
 3. Интензивност: Увеличавайте интензивността постепенно, за да предизвикате своите мускули и да подобрите физическата си форма. Тези тренировки със сигурност ще ви изградят една добре балансирана и ефективна физика, която ще ви е от полза както в ежедневието, така и в повечето спортове.

Заключение

Тренировките с въжета (Battling Ropes) са отличен начин да подобрите вашата физическа подготовка, изгаряне на калории и укрепване на мускулите си. Освен това са сигурен начин, че ще балансирате физиката си и ще развиете координацията и рефлексите си! Те могат да бъдат прекрасно допълнение към вашата тренировъчна програма и да да ви помогнат да постигнете желаните резултати. Така че, не се колебайте – опитайте тренировките с въжета и се насладете на подобрената си физическа форма.

About the Author

You may also like these