Спортен масаж: Възстановяване за тялото след натоварване

Спортен масаж на рамо на жена.

Спортен масаж – какво представлява и подходящ ли е за мен?

Спортният масаж е един от ключовите компоненти за оптималната подготовка на всеки спортист. Специализираната техника за масаж, насочена към подобряване на спортната производителност и ускоряване на възстановяването след интензивна тренировка е от ключово значение за възстановяването, но всички вече знаем, че професионалните спортисти използват това в своя полза може би без изключение! До тук добре, но какво означава спортния масаж за нас, ако не сме професионални спортисти?

Какво е спортен масаж, кои са основните техники на спортния масаж?

Спортният масаж е терапия, насочена към мускулите и тъканите, използвана предимно в спортната медицина. Той включва специфични техники и движения, които са предназначени да подобрят гъвкавостта на мускулите, циркулацията на кръвта и общото състояние на мускулите. Този вид масаж не само помага за поддържане на оптимално физическо състояние, но също така и ускорява процеса на възстановяване. Най-общо казано част от техниките, които включва са „гладене“ на кожата, притискане на мускулите, използване на кръгови движения в конкретни области, бързи и ритмични удари, които стимулират мускулите, леки вибрации и други.

Предимства на Спортния Масаж:

1. Разтоварване на Мускулите:

Спортният масаж насочва вниманието си към конкретни мускулни групи, които са подложени на интензивно натоварване по време на тренировки. Опитният масажист може да усети вашите по-натоварени мускулни групи, както и да се концентрира над тези, които вие използвате най-често! Голяма част от професионалистите в сферата наблягат на масажи, които засягат определен спорт. Разбира се, ако вие не сте професионален спортист трябва да намерите професионалист, който набляга на общата практика.

2. Подобряване на Гъвкавостта:

Специфични техники се използват за увеличаване на гъвкавостта на ставите и мускулите, което може да намали риска от наранявания. Както е известно на всеки, гъвкавостта позволява на тялото ни да прилага по-широк спектър от движения и с това значително да се намали риска от контузии. Възползвайки се от спортнен масаж от време на време ние правим точно това – работим над гъвкавостта и движенията ни не са толкова ограничени.

3. Подпомагане на Циркулацията:

Масажът стимулира кръвообращението, което подпомага по-бързия транспорт на кислород и хранителни вещества към мускулите. По този начин не само се чувстваме по-добре, но и мускулите ни се възстановяват значително по-бързо и качественно, благодарение на факта, че до тях достигат повече нутриенти.

4. Разграждане на Млечна Киселина:

Спортният масаж помага в разграждането на млечната киселина, която се натрупва в мускулите по време на тренировка. Специалистите не са на едно мнение по въпроса, но често се смята, че това е основната причина да чувстваме т.нар. „мускулна треска“ след тежка тренировка. Спортния масаж може значително да ускори процеса по възстановяване!

5. Ускоряване на Възстановяването:

Чрез подпомагане на процесите на възстановяване, спортният масаж позволява по-бързото възстановяване след интензивни тренировки, позволявайки ни по-бързо да се завърнем към нашите спортни занимания, като в същото време сме сигурни, че сме се възстановили качественно!

6.Подобряване на съня

Спортния масаж, както повечето видове масажи ни успокоява и води тялото ни към релакс, мускулите се отпускат и това подобрява нашият сън.

Колко често да прибягваме до спортен масаж?

Колко често да посещаваме нашия масажист и да прибягваме до спортния масаж може да зависи от няколко фактора, включително индивидуалните нужди, нивото на физическа активност и целите на нашият тренировъчен режим. Въпреки това, някои общи насоки са:

Възрастен човек - масаж
 1. Редовно спортуващи:
  • Професионални спортисти или тези, които тренират интензивно, могат да се възползват от спортен масаж ежеседмично или дори по-често, в зависимост от интензивността на тренировките, тяхното физическо състояние и времето, с което разполагат преди предстоящото физическо натоварване/състезание.
 2. Хора, занимаващи се със спорт като хоби или за общо здраве:
  • Ако сте редовно посещаващ залата, но физическото ви натоварване не е като на професионален спортист, може да е добра идея да прибегнете до спортен масаж по-редовно от обичайното, но не толкова често като интензивно спортуващ, например веднъж на две седмици.
 3. За общо здравословно състояние:
  • Ако целта ви е поддържането на оптимално физическо състояние и предотвратяването на травми, може да започнете със спортния масаж веднъж в месеца и според това как се чувствате да увеличите или намалите посещенията.
 4. Възстановяване след травма:
  • При травми или рехабилитация след тях, спортният масаж може да се извършва по-често, като тава трябва да е съобразено със съветите на лекар или терапевт.

Важно е да слушате своето тяло и да се консултирате с професионален масажист или здравен специалист, за да определите подходящата честота за вас. Те могат да ви предоставят персонализирани препоръки, взимайки предвид вашите конкретни нужди и цели.

За по-подробни и индивидуални съвети може да се свържете с нашият екип на тел: +359 89 553 3055 или да ни намерите на адрес: гр.София – Симеоновско шосе 120Д. Може да се свържете с нас и чрез инстаграм – тук.

About the Author

You may also like these