Балансирана физика. Как да я постигнем?

Мъж с балансирана физика.

Защо ни е нужна балансирана физика?

Много фитнес ентусиасти споделят обща цел: постигане на добре балансирано тяло и мускулни групи!
Балансираната физика не само изглежда невероятно, но също така допринася за общата ни физическа подготовка, здравословно състояние и повишаване на самочуствието! За да постигнем този мечтан баланс от изключително значение е да „таргетираме“ специфични части на тялото, които имат нужда от по-голямо внимание! В тази кратка статия ще разгледаме кои части от тялото може би имат нужда от по-голямо внимание и как ефектнивно да постигнем желаните пропорции!

Определяне на временното ни състояние:

Преди да поемем по пътя към мечтаното тяло е важно да разберем къде се намираме в момента! Кои са нашите силни мускулни групи, кои от тях изостават и т.н. Застанете пред огледалото и направете списък със всички мускулни групи, които според вас имат нужда от допълнително внимание!
Често срещани мускулни групи биват:

 1. Крака: Разбира се, може би най-често изоставащата мускулна група са краката. Все пак те са от изключително значение за нашата обща физика и освен обем при развиване на силата в нашите бедра, прасци и тяхното дефиниране ние поставяме основите за бъдещо развитие на цялостната ни физика!
 2. Гърди: Развитието на добре дефинирана гръдна мускулатура никога не остава незабелязано!
 3. Гръб: Заздравяването на гръбните мускули е също основен компонент за полагане на едни обещаващи основи!
 4. Рамене: Създавайки обем и дефиниция в раменете ние даваме предпоставка за една истински добре дефинирана физика!
 5. Ръце: Освен тренировките за бицепс и трицепс не пропускайте да тренирате и предмишниците си!
 6. Коремна преса: Силното ядро (в случая коремна преса) ни позволява изключителна стабилност и с това възможност за нови постижения!

Създаване на балансиран тренировъчен режим:

Щом веднъж набележите зоните, които имат нужда от повече внимание е време да създадете добре балансирана тренировъчна програма! Тя трябва да таргетира основно изоставащите мускулни групи, като не позволява на останалите да изостават в процеса! Ето някои общи напътствия за постигането на една по-балансирана физика според изоставащите мускулни групи, които разгледахме по-горе:

1.Крака:

 • Включете упражнения като клекове, лег преса, напади.
 • Включете както базови, така и изолиращи упражнения според нуждите си!

2. Гърди:

 • Фокусирайте вниманието си над упражнения като: лежанка, лицеви упори, лежанка под наклон спрямо нуждите.
 • Погрижете се да изпълнявате упражненията с правилна форма и да увеличавате тежестта постепенно!

3. Гръб:

 • Включете упражнения като: набирания, гребане, мъртва тяга. Внимание: Ако сте начинаещи в залата бъдете сигурни, че сте под наблюдението на по-опитен атлет при изпълнението на „мъртва тяга“ и имате правилна форма!
 • Обърнете внимание на своя захват и ъгъл на изпълнение според своите нужди!

4. Рамене:

 • Включете упражениея като: раммена преса с лост, Арнолд преса, Разтваряне на ръце встрани с дъмбели от стоеж. Почивайте до 60 секунди след всяка серия.
 • Важно: Обърнете внимание на мобилността на раменете си! В ежедневието те трябва да не се чувстват „сковани“ по този начин значително ще намалите риска от контузии!

5. Ръце:

 • Тренирайте така, че да има баланс в развитието на бицепса и трицепса!
 • Не пренебрегвайте развитието на предмишницата!

6. Коремна преса:

 • Включете упражнения като: планкове, туистове и др.
 • Добре развитата коремна преса ви позволява по-високо ниво на баланс и правилна форма при изпълнение на редица базови упражнения!

Балансирана диета:

Балансираната тренировъчна програма винаги трябва да бъде придружавана от балансирана диета! Вашата диета трябва да включва храни, богати на протеини, достатъчно полезни мазнини и достатъчно въглехидрати, които да ви позволят да преминете през вашите тренировки пълноценно!
Не забравяйте, че възстановяването е от изключително значение за крайният резултат и без правилната диета или поне балансирано хране!

Почивка и възстановяване:

 • Подсигурете си достатъчно сън!
 • Добра идея е да включите масажи поне веднъж в месеца.
 • Криотерапията е изключително полезна процедура за всеки атлет!
 • Опитайте да намалите нивото на стреса!
 • В случай, че изпитвате болка, свържете се с физиотерапевт!
Войн с бойна екипировка и дефинирана физика.
Какво е балансирана физика? Как да я постигнем и какви ползи ни носи?

В заключение:

Постигането на добре балансирано тяло и пропорционално развитие на мускулните групи, както и тяхното задържане не е лесна задача! Тя изисква освен силна воля и дисциплина и правилно планиране на нашето ежедневие! Бъдете търпеливи, при възможност работете с професионалисти както в залата, така и за изработката на своя хранителен режим!
Не подценявайте малките победи и когато веднъж достигнете до своето мечтано тяло, помнете, че сега следва и нелеката задача да го задържите такова, каквото е! Този процес трябва да ви доставя удоволствие. Не търсете пряк път, а по-скоро се наслаждавайте на процеса и резултатите няма да закъснеят. Вашето лично здраве и вашето тяло го заслужават!

About the Author

You may also like these