Какво е BMI или Индекс на телесна маса?

Въведение: Какво представлява „Индекс на телесна маса“ ?

Когато става дума за мониторинг на нашето общо здраве и развитие на нашите фитнес цели, често можем да срещнем или чуем израза BMI или от англ. Body Mass Index. Накратко BMI или на бълг. Индекс на телесна маса помага за определяне на здравословно тегло като взима под внимание нашата телесна маса и ръст! Помага за диагностициране на затлъстяване и недохранване.

С какво ни помага изчисляване на BMI ?

Най-общо изчисляването на BMI ни позволява да видим къде точно се намираме в графата на телесна маса като ни дава средна оценка на база на общото население. Сравнявайки нашият ръст с нашата телесна маса ние можем да предобием обща представа дали сме в графа „затлъстяване“, „наднормено тегло“, „нормална“, или пък имаме признаци на „недохранване“.

BMI и горене на мазнини:

BMI може да бъде полезен инструмент за изработка на хранителен/тренировъчен режим, както и на следенето на нашият прогрес. Ако например попадате в графата „затлъстявване“ при вашето първо изчисление, това може да бъде индикация, че имате нужда прекомерно количество телесни мазнини. В тези случаи загубата на тегло и по-конкретно мазнини може да подобри вашето общо здраве чрез намаляване на вашият индекс на телесна маса.

BMI и покачване на мускулна маса:

Когато става дума за покачване на мускулна маса, Индекса на телесна маса има своите ограничения! Мускула тежи повече от мазнините и индивиди с по-високо ниво на мускулна маса могат да имат и по-висок ИТМ. Точно поради тази причина Индекса на телесна маса не бива да бъде да бъде единственият начин да проследявате своя прогрес! Силно препоръчително е да наблюдавате и други метрики като: сила, измерване на мускулни групи, измерване на процент мазнини и т.н.

В заключение:

Накратко ИТМ може да бъде от полза основно, когато се опитваме да свалим излишните мазнини, но не е препоръчително да се съобразяваме единствено с него, ако целта ни е да покачим мускулна маса или да подобрим мускулен тонус!

Въпреки, че ИТМ ни снабдява с полезни характеристики за нашето общо състояне, не би трябвало да е нашият единствен пътеводител в нашето фитнес пътешествие. Холистичен подход към нашето здраве и фитнес, които включват: диета, спорт, общо благосъстояние и редица други фактори трябва да бъдат нашето основно мерило за прогрес. Това ще ни позволи да достигнем своите фитнес цели било то визуално, здравословно или под формата на фитнес резултати.

Помнете, че всеки от нас има индивидуални цели, тялото ни реагира по различен начин и най-важното в края на деня е, че работим към едно по-здравословно бъдеще, по най-приятния начин! без значение в коя графа на Индекса на телесна маса попадаме!

Повече информация за BMI може да видите в сайта на „Световната здравна организация“ тук: Body mass index (BMI) (who.int)

Индекс на телесна маса не е достатъчно подробен анализ за Вас? Вижте как InBody телесен анализ може да ви помогне тук: Анализ на телесен състав с Inbody 770 в SubZero Arena, София (sub-zero.bg)

InBody 770 в SubZero Arena, София


About the Author

You may also like these