Фитнес тренировки за начинаещи: Основни съвети

Мъж във фитнес зала.

Тренировки за начинаещи: какво трябва да знаем, за да улесним нашето ново начинание?

Започването на нашето ново фитнес предизвикателство е нелека задача, може да изглежда плашеща за някои, твърде отговорна за други или пък просто физическата активност, която ни показват всички трениращи в социалните мрежи да изглежда непосилна за нас! Но не се страхувайте! В тази статия ще опитаме да преплетем науката със забавната част, която следва с всяко едно фитнес предизвикателство и да – пътят към една променена външност и нов, значително по-дисциплиниран начин на живот, изглежда някак плашещо начинание, но повярвайте – както всяко начало, най-трудно е да започнем. Известно време след това идва насладата от процеса и ползите от труда в залата и дисциплината в начина ни на хранене!


Науката зад фитнес тренировките.

Как упражненията влияят на вашето тяло:

От начина, по който се променя благоприятно работата на сърцето до това как изглеждаме тренировките имат множество ползи. Издръжливост, мускулна сила, гъвкавост дори и психическо разтоварване. Всички тези ползи са научно доказани и със сигурност ще бъдат част от предимствата, които вашето ново аз може да притежава!

Предимства от тренировките:

Науката ни казва, че тренировките носят още множество допълнителни ползи! По-надолу ще разгледаме някои от тях, като например намален риск от хронични заболявания до подобряване на менталното състояние и като цяло менталния фокус!


Ново начало:

Текущо състояние и тренировки за начинаещи

Вече сте решили, че е време да промените основните си хранителни навици и да се потопите в света на фитнес тренировките! Това е страхотно и само с това решение вие вече сте направили огромен прогрес! Първата стъпка сега е да решите сами или с помоща на специалист каква е вашата основна цел? Тя може да бъде (но не само): Тренировка с цел по-добро здраве, отслабване, покачване на мускулна маса, намаляване на стреса и т.н.
Често обаче, начинаещите в залата си дават оценка, която не е точно правилна. Например вие може да искате да „свалите 20кг“, често срещано, обаче след посещение на добър треньор може да се окаже, че това е излишно и дори може да бъде вредно за вашето здраве. Вие може да имате значително по-малко мазнини за горене и чрез една правилно структурирана диета да се окаже, че сваляне на 8-10кг и цялостно стягане на мускулатурата са достатъчни вие да постигнете желаната физика!

Поставяне на ясни цели:

Поставянето на ясни цели е от изключително значение за постигането им. Често „новобранците“ в залата имат виждането да изглеждат по определен начин. До тук добре, но поставянето на ясни, измерими и проследими цели ще ви отвори съвсем нови врати и възможности за развитие. Ще направи вашият път до желаната цел много по-кратък и приятен. Важно е тези цели да бъдат съобразени с вашето временно състояние, да са научно обосновани и да са обвързани с конкретни тренировки, начин на хранене, време за изпълнение и т.н.


Основни насоки при тренировки за начинаещи

Разгряване и стречинг

Загрявката е често пропускан елемент, не само при начинаещите в залата. Тя обаче, освен че значително намалява риска от травми тя и стимулира сърдечно-съдовата система. 10-15 мин са достатъчни за да „подскажете“ на тялото си какво предстои и то да заработи в един много по-ефикасен режим. Освен, че ще получите прилив на енергия, така давате време на мускули и сухожилия да се подготвят за предстоящото натоварване!
Стречинг: не е задължително стречинг да се изпълнява след тренировка. Това може да се случи и преди самото физическо натоварване, но много фитнес ентусиасти го включват като част от своето „разпускане„. Разпускането е друг често пропускан елемент от тренировката. Той цели да даде време на тялото да се „охлади“ след тежката тренировка и отново да заработи в един по-нормален за ежедневието режим!


Основни хранителни навици и тренировки за начинаещи.

Хранене и фитнес тренировки за начинаещи

Нека спомонем, че хранителните ни навици са от изключително голямо значение за постигане на нашите фитнес резултати! Тук много от начинаещите фитнес ентусиасти се плашат, свързвайки това със задължителна „диета“. Истината е, че ако не целим бързи или много конкретни резултати, дори само промяната в хранителните навици би ни помогнала да постигнем целта. Често дори само някои съвети в правилната посока биха оказали голямо подобрение. Не е нужно завинаги да забравим за всичко сладко и т.н.
Запознайте се с начина, по който тялото ни превръща храната в енергия! Не е нужно да имате знанията на диетолог или нутриционист, но е важно да имате съвсем общи познания. Добре е да можем ясно да различаваме протеини/въглехидрати/мазнини. Какво представляват, за какво служат и т.н. Какво са фибрите, витамините и минералите.
Разбира се, ако това ви се струва ангажиращо най-добрият вариант е да се обърнете към професионалист!


Да останем мотивирани!

Какво е мотивацията

Мотивацията е това чувство, което ни кара да продължаваме напред, като често игнорираме всички пречки, които стоят пред нас! До тук добре, но често мотивацията в един момент ни оставя и поглеждаме реалността. А реалността, често може да бъде обвързана с работа, време за семейство, мързел, липса на желание и множество други фактори, които стоят на пътя на нашата тренировка! За това вместо да търсим мотивация, нашият съвет е да изградим дисциплина! По този начин, дори мотивацията да си отиде за момент, дисциплината ще ни накара да продължим своя път. А мотивацията ще се върне съвсем скоро!

Направете го забавно!

Не забравяйте да се наслаждавате на процеса! Ако за вас спорта не е работа (не сте професионален спортист) то вие сте длъжни на себе си да намерите подходящи начини на движение за да поддържате едно по-добре изглеждащо и по-здраво тяло възможно най-дълго. Не сте длъжни да влезете във фитнеса залата. В наше време е възможно да практикуваме почти всеки един спорт, където и да се намираме! Намерете вашата страст и се поддържайте в оптимално здраве като се наслаждаввате на процеса!


В заключение:

Започването на ново начинание често изглежда много по-плашещо, отколкото е всъщност. В тази статия разгледахме основните правила и неписани закони, които да наблядавате! Не забравяйте, че по важно от всичко останало е да не се отказваме и дори с малки крачки да продължаваме по своя път! Следвайки съветите, споменати в тази статия вие със сигурност ще получите едно по-лесно начало! Все пак не забравяйте, че в днешният свят не е нужно да вървите по този път сами! Ако бихте искали да не мислите за нито едно от тези неща, свържете се с нашия екип!

About the Author

You may also like these