Грозде, Калории и Фитнес: Какво трябва да знаем?

Грозде - есенен фон

Грозде – имаме ли нужда от него в диетата си?

Гроздето – този сочен и вкусен плод, който е обичан не само заради своя вкус, но и заради богатата си хранителна стойност! Този ароматен плод не само задоволява желанието ни да хапнем нещо сладко, но също така може да бъде идеалено допълнение във фитнес режима на всеки!
Изненадани ли сте? В този статия, ще разгледаме как гроздето може да стане ваш съюзник по пътя към фитнес целта ви и защо е чудесен избор за всички, които следят калориите и желаят да подобрят своите спортни постижения!

Гроздето и нискокалиричните режими:

Когато става въпрос намаляване на теглото е важно да се внимава с консумацията на високовъглехидратни храни. Гроздето от своя страна е идеален избор, тъй като предлага вкус и хранителна стойност, като същевременно е нискокалорично! Средно голямото късче грозде съдържа около 69 калории, което го прави отличен източник на енергия, без да претоварва организма с излишни калории. (Как изчисляването на индекса на телесна маса може да ни помогне да свалим излишните килограми? Вижте – тук.)

Грозде и енергия?

За хората, които редовно тренират и се занимават със спорт, гроздето предоставя необходимата енергия, която им помага да подобрят своите тренировки. Този плод съдържа бързи въглехидрати, които бързо се усвояват от организма и осигуряват енергия. Следователно, гроздето е отличен избор преди тренировка, когато имате нужда от бърз и устойчив източник на енергия.

Съдържание на Антиоксиданти и Витамини

Гроздето не само предоставя енергия, но съдържа и множество антиоксиданти и витамини. Всички знаем за ползите от витамините за нашето тяло, въпреки това антиоксидантите са или често пренебрегвани или пък с тях се злоупотребява! Поради множеството реклами, които въждаме в интернет, често хората прибягват до ползването на хранителни добавки за да ги набавят, без да знаят, че прекаляването с тях е сравнително лесна задача! Гроздето съдържа сравнително високо ниво на антиоксиданти и в комбинация с други плодове, зеленчуци или подправки е напълно достатъчно за да достигнете дневната си дажба. Антиоксидантите помагат да се борите със свободните радикали и да предпазите клетките си от щети. Също така, гроздето е източник на витамин С, който подпомага здравето на имунната система и се бори срещу умората след интензивни тренировки!

Гроздето и Водния Баланс

Водният баланс е от съществено значение за всеки, който се занимава с фитнес. Гроздето съдържа много вода, което помага да се поддържа правилният хидратационен баланс на тялото. Правилната хидратация подпомага издръжливостта по време на тренировки и помага за избягване на обезводняване.

Защита срещу възпаления и стрес

В гроздето се съдържа ресвератрол-антиоксидант, който е свързан с намаляването на възпаленията и стреса в организма. Това е особено полезно за спортистите, които излагат тялото си на интензивни натоварвания и стрес.

Кога да го консумираме?

Ако вече сте решили да включите гроздето в своя хранителен режим – ето няколко съвета:

  1. Преди тренировка: Консумирайте няколко късчета грозде преди тренировка за бърза енергия.
  2. След тренировка: Гроздето може да бъде чудесен източник на въглехидрати след тренировка, за да възстановите гликогеновите си резерви.
  3. Между храненията: Ако изпитвате глад между храненията, гроздето е здравословна закуска.

About the Author

You may also like these