Добавки за възстановяване след тренировка

Supliments

Добавки за възстановяване след тренировка“ – това е една от най-обсъжданите теми във фитнес средите! Но до колко те са важни за нас и кои от тях са наистина полезни ще опитаме да разберем в тази кратка статия. Все пак преди да започнем е нужно да отбележим, че всеки един от нас има различни (често индивидуални) цели и отговора на този въпрос не е универсален. Това зависи освен от това, което целим в залата още и от: нивото ни на подготовка, моментната ни диета, колко често тренираме, от нашето тяло и още множество фактори. Въпреки това ще разгледаме някои от най-важните и често използвани хранителни добавки след тренировка, като опитаме да разгледаме причините за това и с какво ни помагат.

Качественото възтановяване е от изключително значение за постигане на резултати след тренировка. За да ускорим процеса на възстановяване са ни нужни и правилно подбрани добавки.

1.Топ 5 хранителни добавки за възстановяване:

Мъж приготвя протеинова напитка след тренировка.
Протеиновите шейкове са най-популярният продукт във фитнес средите, въпреки това дали да ги включите в диетата си зависи изцяло от вас и най-вече дали набавяте достатъчно количество чрез храната. Ако това е така спокойно може да ги пропуснете и да насочите своите ресурси в някои от другите хранителни добавки.
  1. Протеин – Протеиновите добавки (като изолат или концентрат) са ключът за подпомагане на мускулната регенерация. Освен това ускоряват организма и укрепват здрвето на костите.
  2. BCAA (Верижно разклонени аминокиселини) – Стимулират възстановяването на мускулите и предотвратяват тяхното разграждане. Те са незаменими аминокиселини, които организмът не може да произвежда сам и затова е нужно да се набавят с храната, а тук на помощ идват и добавките.
  3. Креатин -Спомага енергийните резерви и ускорява възстановяването между сериите.
  4. Омега-3 мастни киселини – Освен че помага за цялостното възстановяване на организма, намалява и възпалителните процеси след интензивна тренировка. Омега-3 може значително да ви помогне в поддържането на добро здраве и силна имунна система.
  5. Електролити + бързи въглехидрати – Допринасят за намаляване на умората като освен това имат и голяма роля в процеса на съкръщаване на мускулите. Комбинирайки електролитите и бързите въглехидрати ние постигаме идеалния баланс за възстановяване. Електролитите помагат на тялото ни да се хидратира и възстановяват минералния баланс, докато бързите въглехидрати попълват гликогеновите запаси и подпомагат възстановяването.
BCAA (Верижно-разклонени аминокиселини) в прахообразна форма.
BCAA или (Верижно-разклонени аминокиселини) е още един от любимците на трениращите по разбираеми причини.Съдържат се основно в червено месо, яйца, риба, пуешко месо. Ако дневният ви прием на белтъчини е висок и особенно ако той не идва от гореспоменатите източници определено си заслужава да помислите за БЦАА!

2.Индивидуалност при избора на хранителни добавки:

Добавките след тренировка и добрата храна са помощници за нашия успех. Не забравяйте, че крайната цел е възможна с правилното възстановяване – тайната формула за продължителен и гарантиран успех в нашето тренировъчно приключение.Осъзнавайки важността на правилния подбор на добавки ние можем значително да увеличим своето развитие и да ускорим процеса!
При възможност винаги е добре да се консултираме с доказан специалист в сферата за да ни бъде изготвен подробен и индивидуален хранителен план! Както вече споменахме, това което работи за един – може да не работи за друг и обратното! Точно поради тази причина е добре да се доверим на хранителен специалист, който е наясно какво ще бъде нужно на нашето тяло, за да се възстанови оптимално за възможно най-кратък период от време.

3.Допълнителни съвети за възстановяване след тренировка:

Разбира се, хранителните добавки са само един помощник за целта. За да се възстановим оптимално и за да се възползваме истински от добавките е добре първо да помислим за някои основни навици, като:
1.Хранете се според целта си!
2.Спете достатъчно.
3.Помислете за други „помощници“ за възстановяване като: масажи, криотерапия и др.
4.Чийт дните в храненето и пропускането на тренировки от време на време не са нещо критично, но помнете че е лесно да формираме лоши навици!
5.Внимавайте с правенето или пропускането на кардиото (според вашата цел и тренировъчен режим).
6.Не забравяйте да се хидратирате достатъчно.
7.Пазете се от контузии и оставете егото извън залата!
8.Следете нивата си на стрес – психическата настройка е също толкова важна, колкото физическите усилия по пътя към целта.

4. В заключение:

Хранителните добавки за изключително важна част от нашата диета и възстановяване, но само и единствено ако всички други фактори са на достатъчно високо ниво. Не казваме, че е нужно да имате режима на професионален атлет, но разчитайки само на добавките ще останете разочаровани. Обърнете достатъчно време на изработката на своя план преди да започнете и със сигурност това ще улесни вашият път към целта!

Нашият екип от специалисти ви очаква на адрес:
София, Симеоновско шосе 120, свържете се с нас чрез инстаграм: тук.

About the Author

You may also like these